Üyelik Girişi
Takvim

MOTOKARAVAN SAHİBİ OLMAK

Motokaravanı hazır mı satın almalı, yoksa kendim mi yapmalıyım ?

         

Motokaravan yapımı o kadar kolay değil ! Piyasada bir sürü örnek görüyoruz; motokaravanımı kendim yaptım diye övünüp satışa koyulanlara bakıyorsunuz, atarabası gibi. İyi görünüşlü, fiyakalı çoklukla sahibinden.com satış sitesinde, birçok motokaravan satışı görüyoruz. Son bitmişini gördüğümüzde, ne kadar güzel diyoruz değil mi? Ama gel gör ki, bu fiyakalı motokaravanların, bir yıl geçmeden döküldüğünü görüyoruz. Birçok arkadaşımızdan bu gibi şikayetleri dinledik, gördük. Peki sonrası ne oluyor ? Profesyonel bu işten anlayan, motokaravan yapımcılarına gidip tamirini yaptırıyoruz. Sonuçta, nerdeyse her yeri sökülüp yeniden yaptırılan motokaravanımız astarı yüzünden pahalıya geliyor. Bir başka açıdan bakarsak, parçalar dağıtılıp gerçek ortaya çıktığında, son derece emniyetsiz bir yapı ortaya çıkıyor. Elektrik kabloları güce göre hesaplanmamış üstelik standart dışı en ucuzu konmuş, keza gazlı tesisat grubunda aynı şekilde son derece emniyetsiz parçalar kullanılmış.. O zaman ne yapacağız ? Kendimden örnek vereyim. Uzun zaman erba firması yapımı 5.25 mt çekme karavan kullandım. Ancak gönlümde hep motokaravan sahibi olmak vardı.

                          

Nihayet, olanaklarımız genişledi, motokaravan yapacak duruma geldik. Bu aşamada en önemli; az kullanılmış, motoruyla oynanmamış, ekonomik yakıtlı bir panelvan bulmaktı. Tabii olarak, herşey bittikten sonra, motokaravanlı seyahatlerde , az mesafe gitmiyorsunuz, yurtiçinde enaz 500-600 Km yol yapıyorsunuz. Hele Türkiye turu derseniz enaz 1500-2000 km., Avrupa Turu derseniz 3000-4000 km yol yapıyorsunuz. O zaman, motokaravan için asıl maliyet bu safhada başlıyor ! Km. de ödeyeceğiniz yakıt bedeli ! Motokaravanın yakıt sarfiyatına en önemli etken, tonajıdır. Buradan haraketle, motokaravanın nihai tonajı demek, kendi ağırlığı+içine sonradan yapılan değişiklerdir. Burada da, yasal sınır 3500 Kg. ağırlığı geçmemek gerekiyor. Durum böyle olunca, motokaravanınız ağır olmamalı ki, km.de yakıt miktarı ekonomik olsun. 

Şimdi gelelim motokaravanımızı, hazır mı satın alalım yoksa kendimiz mi yapalım. 

1) Motokaravanızı hazır satın alacaksanız nerelere dikkat etmek gerekir ? Bununla ilgili bir arkadaşımızın büyük emekle hazırlamış olduğu önemli bir word dosyası var ! Bunu internetten indirip mutlaka check etmelisiniz ! 

Dosya için---------> Burayı Tıklayınız !( https://www.gezenbilir.com/konu/karavan-alirken-sonradan-uzulmemek-icin-nelere-dikkat-etmek-gerekir.107955/page-2)
Burayı tıklayınız !

 2) Motokaravanınızı kendim yapıyorum diyorsanız yazdıklarımı lütfen çok dikkatli okuyunuz!

Piyasadaki örneklerle yarışacak motokaravanı yapmak o kadar kolay iş değil. Kendimden örnek verirsem, www.gezenbilir.com sitesini 2,5 yıl inceledim, örneklere baktım, kafamda iyice şekillendikten sonra, örneklerden yüzlerce sayfa fotokopi çıktı aldım. Hergün dersime çalıştıktan sonra, mimar olmam dolayısıyla, en ideal ölçüde autocad ölçekli çizimlerini yapıp, bilenlerle tartışıp son şekliyle imalatına başladım. Bu işin piyasası, İstanbul. Motokaravanda kullanacağınız birçok sistem, yatlarda kullanılanlarla aynıdır. Evye, lavabo, musluklar, pişirme ocağı, duş, wc, uydu anteni, su tankları, pissu tankları, elektronik göstergeler vb. birçoğu İstanbul Karaköy yat malzemeleri satan mağazalardadır. Bütün bunlardan sonra, profesyonel bir arkadaşımın desteği ile imal ettik. Çok incelik ve profesyonellik gerektiren bu işi yapmaya kalkarsanız aşağıda linkini vereceğim siteden mutlaka örnekleme almalısınız. Bütün herşeyden sonra, yetkili Mak.Müh. proje çizecek TSE'den tastik görecek, bundan sonra TÜV muayeneden geçecek, en sonunda da, Trafik Şube Md.lüğünden ruhsat değişikliği yapılacak ! Sırat köprüsünden geçmek gibi bir olay !

www.gezenbilir.com  sitesinden -------------> Tıklayınız
( https://www.gezenbilir.com/forum/motokaravan.336/)

Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.207032.3361
Euro34.874135.0138