Üyelik Girişi
Takvim

EDİRNE GEZİMİZ

EDİRNE GEZİMİZ :

                       

Yukardaki fotoğrafı tıklayıp, kendi çektiğim, " Selimiye Camisi ve Külliye " fotoğraflarını görebilirssiniz !

Yüzyıllar boyu Osmanlı saltanatına beşiklik etmiş olan köklü şehir Edirne, eşsiz tarihi dokusu, doğal ve kültürel mirası ile her yıl milyonlarca ziyaretçinin akınına uğruyor. Söğüt ağaçlarıyla ve yeşil sulak çayırlarla çevrili olan şehir; Bulgaristan sınırına 18, Yunanistan sınırına 6 km uzaklıkta bulunuyor. Siz de her köşesi tarih kokan büyüleyici Trakya şehrine tatil planlayabilir ve böylelikle Edirne gezilecek yerler turuna çıkma fırsatı yakalayabilirsiniz.

 

Arda ve Meriç nehirlerinin kesişim noktasında kurulmuş bulunan göz alıcı şehir Edirne, Osmanlı İmparatorluğu’nun ikinci başkenti olduğu için bünyesinde birbirinden seçkin turistik değerlere barındırıyor.

Cami, han, hamam, kervansaray, çarşı ve köprü gibi görkemli mimari yapıları sayesinde gelen turistlere unutulmaz bir gezi deneyimi sunuluyor.

Edirne, aynı zamanda her yıl 1-7 Temmuz tarihleri arasından düzenlenen geleneksel Kırkpınar Yağlı Güreşleri etkinlikleriyle de turist çekmeyi başarıyor. Yarışma, folklor gösterileri, sergi, güreş karşılaşmaları ve fuar organizasyonları ile çeşitlendirilerek yapılan etkinliklere yerli yabancı pek çok sayıda ziyaretçi katılıyor.

   

Mimar Sinan‘ın ustalık eseri olarak bilinen Selimiye Cami, Edirne gezilecek yerler arasında  görülmesi gereken turistik unsurların başında geliyor.

    

Usta sanatçının 80 yaşında tasarladığı anıtsal yapıt, Osmanlı Türk sanatının ve dünya mimarlık tarihinin güzide eserlerinden birisini oluşturuyor.

  

Kesme taştan inşa edilmiş olan cami; taş, mermer, ahşap, sedef ve çini süslemeleri ile ihtişamlı bir görsellik ortaya koyuyor. 1569-1575 tarihleri arasında yapılan eseri, Meydan Mahallesi’ne geldiğiniz zaman bir rehberden yardım alarak detaylı şekilde inceleyebilirsiniz.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi :

           

Selimiye Camisi‘nin kuzeydoğusunda konuşlanmış bulunan ve Edirne gezilecek yerler turunun vazgeçilmezi olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İslam dünyasının farklı köşelerinden gelmiş sanatsal eserlere ev sahipliği yapıyor.

Tüm eserler, Dar’ül Tedris Medresesi içerisindeki 14 odada ziyaretçilere sunuluyor. Müzenin “Pehlivanlar“, “Balkan Harbi“, “Tekke Eşyaları“, “Çini-Seramik“, “Sarayiçi” ve “Mutfak Eşyaları” gibi farklı isimlerde anılan pek çok odası bulunuyor.  El yazmaları, cam eserler, metal ve seramik objeler ise içerisinde barındırılan eşyalardan birkaçı.

Selimiye Arastası :

  

“Kavaflar Çarşısı” ismiyle de bilinen Selimiye Arastası, Selimiye Camisi’nin sağ tarafındaki yamaç üzerinde yer alıyor. 73 kemerli olarak inşa edilmiş olan çarşıda, 124 dükkan hizmet veriyor.

Çarşısının tam orta kısmında “Dua Kubbesi” adında bir bölüm var. Önceleri, çarşısının açıldığı her sabah tüm esnaf halkı, bu kubbe kısmında toplanarak hakkaniyete uygun iş yapacaklarına dair yemin ederlermiş.

Arastanın ilk yapımında üst kısmı kurşun ile örtülüymüş. Daha sonra yapılan bir restorasyon çalışması ile üzerindeki kurşunlar alınarak yerlerine kiremit malzemesi konulmuş.

Edirne gezilecek yerler içerisinde bulunan arasta, günümüzde 4 ayrı giriş kapısı ile birlikte şehrin en önemli turistik rotalarından birisini işaret ediyor.

  

Meriç Köprüsü :

               

Sultan Abdülmecit zamanında inşa edilen Meriç Köprüsü, Edirne-Karaağaç yolu üzerinde karşınıza çıkıyor. 1842 yılında yapımı tamamlanan köprünün üçgen prizma şeklindeki selyaranları ve köprü ayaklarında bulunan tahliye gözleri, panoramik açıdan bakıldığında muhteşem bir görsel siluet yaratıyor.

Kemer kısmında; 8 Köşeli Yıldız, 12 Hayvanlı Türk Takvimi ve Selçuklu mimarisini vurgulayan iki ejderha figürü ön plana çıkıyor. Köprünün en özel bölümünü, mermerden dizayn edilen “Seyir Köşkü” temsil ediyor.

Dört dikdörtgen ayak üzerine oturtulmuş olan köşkün dış yüzeyinde silah, zırf, trampet ve miğfer gibi eşyaları sembolize eden motiflere rastlayabiliyorsunuz.

Makedonya Kulesi :

                         

Hadrianopolis surlarından kalan Makedonya Kulesi, heybetli görüntüsü sayesinde gelen turistlerin genelini hayrete düşürmeyi başarıyor.

Kulenin bulunduğu alana, Fransa’dan getirile özel saatin takılmasıyla birlikte Saat Kulesi ismi verilmiş. Kule etrafında günümüzde birtakım kaza çalışmaları yapılıyor. Çevresinde, eski surlardan kalma seramik fırınlar ve duvarlar göze çarpıyor.

Edirne gezilecek yerler çizelgenize bu mimari yapıta mutlaka yer vermelisiniz. Kuleye karşı arkadaşlarınızla birlikte panoramik fotoğraflar çektirebilirsiniz. Daha sonra dilerseniz kuleye yakın mesafedeki restoranlardan birisine giderek, özel soslarla hazırlanan bölgenin meşhur yaprak ciğerini tadabilirsiniz.

Edirne gezilecek yerler yazısı boyunca Edirne’de gezip görmeniz gereken en önemli yerler hakkında bilgi ve fotoğraflar paylaştım.

Bunlar dışında vakti olan gezginler Edirne gezilecek yerler listesine şu noktaları da ilave edebilirler: Ali Paşa Çarşısı, Bulgar Kilisesi, Adalet Kasrı, Karaağaç Tren Garı, Enez Kalesi, Muradiye Camii, Adalet Kasrı Kulesi, Edirne Sarayı, Gazi Mihal Köprüsü, 4. Mehmet Av Köşkü, Hıdırlık Tabyası ve Saraçlar Caddesi.

Edirne'nin meşhur yaprak ciğeri :

      

Edirne’nin en turistik ciğercisiyle tanışın. İlk bakışta önündeki upuzun kuyruğa anlam veremeyebilirsiniz. Sanırsın ki ciğeri bedava dağıtıyorlar. Lakin bir masa bulup oturduğunuzda ve o çıtır çıtır tava ciğerinden bir ısırık aldığınızda minik çapta bir aydınlanma yaşamanız olası.

Bu meşhur lezzet yanına kurutulmuş ve kızartılmış Edirne’nin acı biberi, soğan, turşu biberler ve o muhteşem kırmızı acı biber sosundan da almalı.

Edirne’ye bu rengarenk ve akıllara kazınacak olan sofra için bile gidilir söylemedi demeyin.

Aydın Tava Ciğer adres: Tahmis Çarşısı, No:12 Merkez, Edirne

Kallavi kurabiyesi: Arslanzade

                           

Badem ezmesini Keçecizade’de yiyor, Edirne’nin bir diğer meşhur tatlısı kallavi kurabiyesi için yönümüzü Arslanzade’ye çeviriyoruz.

Edirne gezisi dönüşünüzde paket paket alıp bavulunuza koymanız gereken bu kurabiyeler yağ, un, tuz kullanılmadan hazırlanılıyor. Antep fıstığı, bal, safran ve şeker ise bu kurabiyenin başrolündekiler.

Bu lezzeti damakta kalan tatlı dışında kavala kurabiyesi, helva, lokum ve badem ezmesinin de müdavimi bir hayli çok.

Arslanzade adres: Şükrüpaşa Mah. Su Yolları Mevkii, Lalapaşa Yolu, No:3/A, Merkez, Edirne

Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.172132.3010
Euro34.714534.8536